Huis Stella gelooft in een meer intieme sfeer binnen de standaarden die gelden. In rustig de tijd nemen. In jullie ruimte geven. In vieringen die van de eerste tot de laatste minuut beklijven. In een compleet levensverhaal dat de gouden randen en ook donkere kanten belicht.

een compleet verhaal

Huis Stella brengt maatwerk. Telkens opnieuw begint Stefanie met een leeg blad. Zij beschrijft elke pagina met het warme verhaal van de overledene, geheel volgens jullie wensen. Bovenal vertelt Stefanie over de doodgewone dagen, over de kleinste momenten die buitengewoon zijn. Heel vaak resulteert dit ook in een gedicht over wie jullie missen.

Daarnaast krijgen jullie ook advies over de vormgeving van de ruimte. Stefanie gaat met jullie op zoek naar de juiste partners voor live muziek, groen en fotografie.

Samen creëren we een bezield en waardevol moment dat bij jullie geliefde past.

Denk je na over je eigen afscheid en wil jij je verhaal laten vastleggen? Huis Stella is er voor jou.

Willen jullie maanden of jaren na datum een herdenking houden? Stefanie helpt jullie graag.

“Afscheid kan anders. Daar ben ik van overtuigd. We nemen we alle tijd om een nieuwe telg passend in de familie te verwelkomen, om te trouwen zoals we zijn, … Wanneer iemand wordt gemist – plots of verwacht – dan mag het finale eerbetoon hen ook typeren.”

werkwijze

Bouw op mij

Weet dat ik er voor jullie wil zijn. Met heel mijn hart. Het eerste gesprek verloopt dan ook in alle vertrouwen en op een warme manier daar waar jullie thuis zijn. Ik luister naar jullie verwachtingen en naar het verhaal van dat bijzonder iemand.

Herinneringen

Om tot een volledig verhaal te komen dat recht doet aan een kostbaar leven, luister ik en bevraag ik jullie groep. Ik beperk me niet tot de intieme familiekring en noteer op jullie aangeven ook de herinneringen van vrienden, buren of collega’s.

Alles juist

Voor jullie zijn er geen grenzen, geen regels. Creativiteit in tekst en structuur is cruciaal. Samen denken we na over de opstelling, muziek en sprekers. Alles doordacht en passend bij de eigenheid van jullie dierbare. Alles juist.

afscheid nemen ceremonie

Evelien

“Zo blij dat jij erbij was op dat moment, om orde te scheppen in onze overrompelende chaos aan herinneringen. Van alle kosten van een begrafenis, is een ceremoniespreker als jij het meest waardevolle. Zo zie ik het toch. Want woorden blijven. Ze vormen een extra herinnering en geven troost op moeilijke dagen. En dat is elke euro waard. Nog eens bedankt daarvoor.”

Caroline

“Telkens ik je teksten lees, raakt het me opnieuw en opnieuw… Ik hoop echt dat veel mensen de weg naar jou vinden, want dankzij jou was het een prachtige persoonlijke viering en konden we in die donkere tijden af en toe met een glimlach aan haar terugdenken.”

Kim en Ann

“Je flexibiliteit en professionalisme zijn bewonderenswaardig. We onthouden zeker de bijzondere manier waarop je wist te luisteren, haar verhaal interpreteerde en de warm verwoorde tekst die je vervolgens wist te creëren. Een lach en glimlach bij ieder van ons toen je zachte stem haar liefdevolle verhaal bracht.”

een portret vol karakter

Het resultaat is een levensverhaal vol herinneringen. Een portret vol karakter. Ter ere van wie jullie missen. Stefanie schrijft en brengt het verhaal. Sereen en treffend. Jullie beleven een unieke ceremonie waarin jullie jullie geliefde herkennen. Een moment van de mooiste soort, gedragen en geruggensteund door jullie groep.

Zoals hij was. Zoals zij was.

wat doet stefanie anders?

Tijd en ruimte

Ik geef jullie alle ruimte om op verhaal te komen. Ik wandel met jullie mee en luister naar iedereen (familie, vrienden, buren, collega’s, …) die verhaal wil delen. Alleen zo kom ik tot een volledig beeld van wie gemist wordt. Dit proces vraagt tijd.

Gelaagd en eerlijk

Alle teksten en gedichten zijn zelfgeschreven en altijd gloednieuw. Ik verwerk alle verhalen klein en groot tot een eerlijk, gelaagd en compleet portret. Met grote aandacht voor detail en persoonlijkheid.

Stefanie beantwoordt je vragen:

Ontdek nog meer over afscheid anders in de blog.

Naar de blog

Hoe ziet een viering er dan uit?

Huis Stella brengt afscheid dat van de eerste tot de laatste minuut gaat over wie wordt gemist. Dit omvat een leven aan verhalen en anekdotes, maar bovenal is het een ode aan een bijzonder mens. Ik vertel over hoe jong wat ouder werd, over hoe daden voortkwamen vanuit waarden, hoe liefde werd getoond. Ook de rafelige kanten van het leven krijgen een plaats. Niemand is perfect, toch?

Ik ben een madam van verhalen en genuanceerd verhaal schrijven doe ik steeds vanuit de context die jullie mij geven. Ik put niet uit een map met standaardteksten, maar laat me helemaal inspireren door wat jullie dierbare heeft betekend.

Samen denken wij na over wie zal spreken, over de muziek die mag weerklinken, welke foto’s worden getoond. De ceremonies van Huis Stella zijn niet religieus.

Hoeveel tijd heb jij nodig, Stefanie?

Ik reken niet in uren, maar in dagen. Enkel zo kan ik recht doen aan het verhaal van jullie bijzondere iemand. Laat mij even een voorbeeld geven. Voor een afscheid sprak ik met twaalf personen. Eerst met haar kinderen en dan haar kleinkinderen. Ik belde en mailde met haar vriendinnen, uitgebreide familie en oud-collega’s. Die herinneringen gaf ik structuur. Ik overlegde nogmaals met de kinderen over de ceremonie, het verhaal en ook over de gevoeligheden die spelen. De begrafenisondernemer kreeg een gedetailleerd draaiboek. Pagina na pagina vervlocht ik alle elementen tot een geheel dat klopte. Alles nieuwe tekst. Ter ere van haar schreef ik ook een gedicht op maat, in het West-Vlaams. Om alle genodigden te ontvangen was ik ruim op tijd aanwezig. Ten slotte liet ik haar verhaal weerklinken.

Hoe lang duurt een afscheidsviering?
Wij zitten een uur samen. Korter mag. Langer ook. Ik laat me leiden door jullie wensen en grenzen.
Help jij ons ook met het rouwdrukwerk?

Graag ben ik er al bij wanneer jullie de rouwbrieven opmaken. Ook hiervoor schrijf ik op maat en help ik jullie nadenken over hoe het anders kan met een frisse en moderne verwoording.

afscheid nemen ceremonie

Waarom ik geloof in anders afscheid nemen … dat mocht ik bij Sofie Lemaire gaan uitleggen.

Luister naar de podcast