Huwelijk

Hoe schrijf je je geloften?

“Willen jullie graag geloften uitspreken tegenover elkaar?” Ik stel deze vraag aan elk van mijn koppels. En daarop is het antwoord bijna altijd ja. Toch merk ik naast de vastberadenheid meteen wat twijfels. “Ja, wij willen echt onze liefde uitspreken, maar we hebben geen flauw benul hoe we aan de geloftes moeten beginnen.”

Ik knik. Ik versta dat ook, want ja … deze woorden komen immers met een grote emotionele lading. Hoe giet je die gevoelens nu in een tekst? Wat mag daar allemaal instaan? Hoe lang mogen die zijn? En de toon? Is dat dan eerder serieus of mag dat ook grappig zijn? En sommigen zien het niet meteen zitten om te spreken voor publiek.

Steeds geef ik meteen deze twee tips mee. Voor je start, spreek af met je lief …

  1. … hoe lang jullie geloften mogen zijn. Huis Stella zet nooit een tijdslimiet op jullie beloften aan elkaar. Waarom zou ik? Dit is immers het hoogtepunt van jullie ceremonie. De ervaring leert dat de meeste koppels landen tussen een derde en de helft van A4’tje. Het is een goed idee om vooraf de lengte af te spreken als richtlijn.
  2. … wat de toon is. Leg vast of jullie gaan voor romantische, plechtige of grappige geloftes of een leuke mix. Weet dit: je lief kijkt bovenal uit naar een liefdevolle boodschap van jou. Je hoeft niemand te imponeren. Zeg het dus altijd in jullie taal van alledag, op jullie manier. Met respect voor de verbintenis die jullie aangaan.

Eens dit bepaald is, prikkel ik hen met een 20-tal gerichte vragen om hen op verhaal te laten komen. Waarom hij? Waarom zij? Waarom zit dat zo goed tussen jullie? Deze dienen om hun inspiratie te laten borrelen.

Daarna geef ik het koppel een structuur mee waarin zij alle losse elementen in een geheel kunnen gieten. Uiteraard mogen zij die structuur straal negeren en helemaal hun eigen ding doen.

(Photos by Sofie Van Steelant)

De gids is ook doorspekt met schrijf- en spreektips en antwoorden op veelgestelde vragen.

Heel bewust heb ik geen voorbeelden van geloftes opgenomen. Je zal dus geen woorden van andere koppels terugvinden in deze gids. Dit leidt volgens mij alleen maar tot knip- en plakwerk. Schrijf je geloften op jouw manier, speciaal voor diegene die jij zo graag ziet.

Hebben jullie al geboekt bij Huis Stella? Deze gids is sowieso inbegrepen in jullie pakket! Bovendien lees ik ze graag voor jullie na en geef ik duwtjes waar nodig.

Nog meer vertellementjes?

Huwelijk

De perfecte locatie voor jullie huwelijksceremonie

Aan het duinenpark van Oostduinkerke. Daar ergens tussen land en zee. Of op een bootje op de Brugse Reitjes op een doordeweekse dinsdag. Of in het Baliekouterbos in volle herfstpracht. Dat zijn onze plekjes.

Huwelijk

Hoeveel kost een huwelijksceremonie?

“Waarom zit er eigenlijk zo’n groot prijsverschil op ceremoniesprekers? Doen die niet allemaal zowat hetzelfde? Hoe weet ik nu of wij de juiste keuze maken?” Gisteren kreeg ik een telefoontje van Laure. Ze zoekt een spreker voor haar huwelijk dit najaar. Maar het bos en de bomen …