Huwelijk

Hoeveel kost een huwelijksceremonie?

“Waarom zit er eigenlijk zo’n groot prijsverschil op ceremoniesprekers? Doen die niet allemaal zowat hetzelfde? Hoe weet ik nu of wij de juiste keuze maken?” Gisteren kreeg ik een telefoontje van Laure. Ze zoekt een spreker voor haar huwelijk dit najaar. Maar het bos en de bomen …

Weet je? Ik begrijp haar. Toen wij alles uitzochten voor ons huwelijk hadden wij ook geen idee … geen idee van prijzen, geen idee van wat je nu wel en niet wil. Zeker als je nog nooit een persoonlijke ceremonie hebt meegemaakt, is het knap lastig.

Het antwoord … dat is gelaagd. Met feiten overtuigen voor iets dat eigenlijk gevoelsmatig helemaal juist moet zitten, is volgens mij niet de juiste aanpak. En laat dit voor je huwelijksmoment nu net essentieel zijn. Finaal komt het hierop neer: Hoeveel waarde hechten jullie aan de huwelijksceremonie en aan de persoon die jullie verhaal zal schrijven en brengen? Overweeg deze twee factoren grondig, gebruik jullie buikgevoel en kies met het hart. Ik geef jullie graag een aantal tips over hoe je dit concreet aanpakt.

Wat zoeken jullie in een spreker?

Jullie gaan op een heel intiem niveau samenwerken met jullie spreker. Het is zo belangrijk dat je hierbij voelt dat jullie grenzen – wanneer je je persoonlijke verhalen deelt – ook zullen worden bewaakt en gerespecteerd. Voelen jullie zich op alle vlak op jullie gemak bij die persoon? Kunnen jullie hem/haar het vertrouwen schenken om discreet met jullie verhaal om te gaan? Gaat de spreker tot op de bodem van wie jullie zijn? Zoeken jullie hierin ervaring? Bezieling? Houden jullie van creativiteit, verrassingen en rijk taalgebruik? Rijmt de schrijfstijl met die van jullie? Bevalt de klankkleur van de stem?

Voel eerst in hoeveel belang jullie aan elk van deze elementen hechten. Vraag een kennismakingsgesprek aan. Online of in ’t echt. Praat met elkaar en voel of het goed zit. Vraag naar stukjes tekst van zelfgeschreven materiaal, lees de website en socials door. Vraag reviews.

Waarom zijn de tarieven zo uiteenlopend?

Even terug naar die prijsverschillen, want … die zijn er niet zomaar. Heel eenvoudig gesteld loopt dit vrij lineair: hoe meer uren de spreker voor jullie werkt en hoe meer er diensten worden verleend, hoe duurder. Voor zij die houden van lijstjes, som ik graag op welke dienstverleningen er allemaal bestaan. Ik geef ook de mogelijke opties per onderdeel.

Wat doet een ceremoniespreker?

Jullie verhaal schrijven en brengen

 • Standaardteksten (van andere auteurs) doorspekt met jullie verhaal of kakelvers materiaal enkel en alleen geschreven voor jullie ceremonie?
 • Enkel feiten? Met karakterschetsen? Met magie? Hoeveel diepgang is er op vlak van inhoud?
 • Eén vragenlijst? Meerdere vragenlijsten? Interviews met het koppel? Interviews met hun lievelingsmensen? Hoe ontgint de spreker jullie verhaal?
 • Samen creatief na- en doordenken over een concept, thema of rode draad? Hoe ver gaat dit?

Begeleiding

 • Is er hulp voor jullie framily die gaat speechen?
 • Is er hulp wanneer jullie geloften gaan schrijven?
 • Legt de spreker contact met de andere leveranciers van jullie huwelijksfeest?

Extra’s

 • Is de kilometervergoeding inbegrepen?
 • Brengt de spreker een eigen geluidsinstallatie mee of wordt die gehuurd?
 • Krijg je de teksten achteraf of niet?
 • Krijg je een kwalitatieve layout van die teksten in een ceremonieboekje?

Ceremoniespreker voor huwelijk in de tuin

Opnieuw, lieve lezer, denk na over wat voor jullie van tel is. Misschien hoeft dit voor jullie allemaal niet. Weet dat het doel van deze post is om jullie een weloverwogen keuze te laten maken. Ik zou zo graag hebben dat dat moment – jullie huwelijksceremonie – waarop jullie verklaren om steeds weer voor elkaar te zullen kiezen … dat dat moment alles is waar jullie op hopen.

Nu, financiële realiteiten … die zijn er ook. Een analyse leerde me dat de prijzen in 2023 variëren tussen de 450 en 3000 euro incl. btw. Deze tarieven zijn gestoeld op de werkwijze en extra dienstverlening van de spreker en de ervaring. Let goed op bij het navragen van de prijzen of deze inclusief of exclusief btw zijn.

Mijn filosofie?

Een verhaal ontginnen vergt tijd en aandacht. Ik wandel met jullie mee en bij iedere stap leer ik jullie beter kennen, tot ik ben doordrongen van wat jullie liefde zo schoon maakt. Daarna staan we stil. We gaan zitten, samen met jullie lievelingsmensen. Jullie verhaal weerklinkt en we maken die nieuwe herinneringen. We verlijmen niet alleen jullie twee, maar ook jullie groep.

Waarom kies je voor Huis Stella?

Zoals ik al aangaf, vertrouw je best op je buikgevoel. Als ik de reviews van mijn koppels doorlees, dan zijn dit mijn rode draden:

 • “Jij creëerde een machtig, magisch moment voor ons. We kregen kippenvel van je verhaal. Jij tovert echt met woorden.”
 • “Jouw stem is warm, zacht en onvergetelijk. We konden naar je blijven luisteren. Kom jij nog eens bij ons thuis, zo gewoon om voor te lezen?”
 • “Jij ontroert en doet lachen, en niet alleen tijdens onze huwelijksceremonie. Het pad dat we samen met jou aflegden verwonderde iedere keer weer. Bij elk gesprek, iedere mail en telefoontje.”

Ge moogt op mij bouwen en op mij vertrouwen. Altijd. Every step of the way. Het is ok om te investeren in jullie verhaal, in warme herinneringen, in dat tikje magie … zeker als jullie het meest naar de ceremonie uitkijken. Gun jezelf dat cadeau, want die herinneringen blijven tastbaar op duizenden manieren, klein en groot.

Ben je benieuwd naar de prijs voor een huwelijksceremonie bij Huis Stella? Deze vinden jullie hier bij de FAQ’s onderaan.

Een ceremonie gebracht door jullie eigen familie of vrienden? Ook dan helpt Huis Stella jullie graag. Via een online DIY-videoreeks neem ik jullie bij de hand doorheen dit proces. Je ontdekt hoe je een ceremonie opbouwt en hoe je je verhaal ontgint. Ik help ook jullie spreker om zich op alles voor te bereiden. Lees er hier meer over.

Wat jullie ook kiezen, waar jullie ook voor gaan … weet dat ik jullie een machtige dag vol schoonheid toewens. Boordevol liefde, bomvol verhaal.

Liefs,

Stefanie

Nog meer vertellementjes?

Huwelijk

De perfecte locatie voor jullie huwelijksceremonie

Aan het duinenpark van Oostduinkerke. Daar ergens tussen land en zee. Of op een bootje op de Brugse Reitjes op een doordeweekse dinsdag. Of in het Baliekouterbos in volle herfstpracht. Dat zijn onze plekjes.

Huwelijk

Hoe schrijf je je geloften?

“Willen jullie graag geloften uitspreken tegenover elkaar?” Ik stel deze vraag aan elk van mijn koppels. En daarop is het antwoord bijna altijd ja. Toch merk ik naast de vastberadenheid meteen wat twijfels. “Ja, wij willen echt onze liefde uitspreken, maar we hebben geen flauw benul hoe we aan de geloftes moeten beginnen.”