Huwelijk

Ceremoniespreker, ceremoniemeester of wedding planner?

Wat is nu precies het verschil? Deze vraag krijg ik heel vaak. En mijn antwoord? Ik schrijf en vertel liefdes- en levensverhalen. Dat maakt me dus een ceremoniespreker. Een storyteller. Ik breng jullie persoonlijk verhaal op jullie trouwdag.

Of ik dan eigenlijk ook geen ceremoniemeester ben? Deze vraag vloeit voor uit de tweede. Ah ja, want jij leidt toch onze ceremonie? Jij coördineert ons moment en ontvangt onze gasten? Inderdaad, je hebt gelijk. Dat doe ik allemaal.

De wenkbrauwen fronsen zich. Laat me dit even verhelderen.

In België omvat de functieomschrijving van de ceremoniemeester de volgende taken:

 • jullie volledige trouwdag vlot laten verlopen, niet enkel de ceremonie dus (bv. vooraf een draaiboek opmaken, last-minute stressjes onopvallend afhandelen op de dag zelf, …)
 • contactpersoon en sprekende klok voor het koppel en hun naasten, alle leveranciers en gasten
 • de suite organiseren (al dan niet volgens de regels van de etiquette)
 • verzamelen van geschenken, bloemen, kaarten en enveloppen
 • de kerkdienst helpen voorbereiden (misboekjes, afspraken met de priester en muzikanten, decoratie-check, …)
 • teken geven wanneer de ceremoniespreker mag starten

Maar wat doet een ceremoniemeester dus niet: jullie essentie neerleggen met pen en stem. Dat doet de ceremoniespreker.

Je krabt in je haar, want zijn dit dan geen taken voor de wedding planner? Ik ga nog even verder met mijn uiteenzetting.

 • een wedding planner helpt je meezoeken naar de perfecte locatie en leveranciers,
 • gaat nadenken over de juiste toon en sfeer van je trouwdag (kleurenschema, aankleding, bloemen, …),
 • beheert het vooropgestelde budget,
 • zorgt voor de op- en afbouw,
 • en heel wat wedding planners bieden ook hun diensten aan als ceremoniemeester!

If you didn’t know, now you know. Drie afgebakende functies die in de praktijk heel wat raakvlakken hebben en vaak in elkaar overlopen. Ik snap de verwarring maar al te goed. En misschien mag dit voor mij een aanzet zijn om na te denken over een andere benaming voor het ceremoniespreken. Raconteuse. Anecdotiste. Narrator. Misschien …

Ik voel me portretschrijfster, dichteres, woordenares, momentmaakster, stilstaander … en verhalenverteller.

Liefs,

Stefanie

Nog meer vertellementjes?

Huwelijk

De perfecte locatie voor jullie huwelijksceremonie

Aan het duinenpark van Oostduinkerke. Daar ergens tussen land en zee. Of op een bootje op de Brugse Reitjes op een doordeweekse dinsdag. Of in het Baliekouterbos in volle herfstpracht. Dat zijn onze plekjes.

Huwelijk

Hoe schrijf je je geloften?

“Willen jullie graag geloften uitspreken tegenover elkaar?” Ik stel deze vraag aan elk van mijn koppels. En daarop is het antwoord bijna altijd ja. Toch merk ik naast de vastberadenheid meteen wat twijfels. “Ja, wij willen echt onze liefde uitspreken, maar we hebben geen flauw benul hoe we aan de geloftes moeten beginnen.”